11 september 2016

Atelierbezoek bij Mieke Kleinendorst


Op atelierbezoek bij Mieke Kleinendorst.


Door Hildo Krop gehakt beeld in de muur van het atelier. (eigen foto's)

In het kader van de open monumentendag was ik vandaag op bezoek in het atelier van Mieke Kleinendorst. Het atelier bevindt zich aan een klein binnenpleintje achter de huizen van de Plantage Muidergracht in Amsterdam. Het atelier is gevestigd in de voormalige paardenstal van de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij en is daarnaast ook van historische waarde omdat het tot 1970 het atelier van de bekende beeldhouwer Hildo Krop was. Mieke Kleinendorst kreeg in 2010 de beschikking over het atelier, d.w.z. het noordelijk deel van de stenen paardenstal op nr. 107. Haar vorige atelier, het oude atelier van Jaap Kaas aan de overkant van het binnenpleintje, dat ze na zijn overlijden had kunnen overnemen en waar ze meer dan 35 jaar had gewerkt, moest ze in dat jaar verlaten.

De geschiedenis van het terreintje en zijn bewoners en gebruikers wordt uitgebreid verteld op de site van de vereniging vrienden van de plantage.Plantage Muidergracht 103-107A (v.l.n.r.), met op de achtergrond de achtergevel van de huizen Plantage Middenlaan 62-68 (v.l.n.r.) Op het binnenterrein het atelier van stadsbouwmeester Hildo Krop (1884-1970), gebouwd als remise en smederij voor de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij (AOM), 1967. (bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam, foto: J. Stam)Binnenterrein achter Plantage Muidergracht 105-107. 1: Plantage Muidergracht 105, oorspronkelijk 18de eeuw, van 1921 tot 1927 woning van Hildo Krop. 2: Oude atelier van Hildo Krop, in 1922 door de gemeente in Amsterdamse Schoolstijl gebouwd. 3. Atelier van Jaap Kaas, in 1963 door de gemeente gebouwd. 4. Door brand verwoeste oudste paardenstal van de AOM. 5. Achterzijde van Plantage Middenlaan 60, in 1876 naar ontwerp van G.B. Salm gebouwd voor directeur van de AOM K.H. Schadd. 6. Achterzijde van Plantage Middenlaan 62, in 1867 gebouwd voor A.G.M. Caramelli. 7. Magazijn in opdracht van Technisch Bureau v/h Nierstrasz in 1912 gebouwd door J.W.F. Hartkamp. In 1958 liet hetzelfde bedrijf het pakhuis aan de noordzijde met een verdieping verhogen door A.J. Westerman. 8. Stenen paardenstal, in 1877 naar ontwerp van G.B. Salm gebouwd. 9. Verbindingsgebouw tussen de twee paardenstallen.


Mieke Kleinendorst op het 'Beeldhouwerspleintje'. Achter haar het atelier van Jaap Kaas, en verderop de houten paardenstal (zuidgevel).


De zuidgevel van de stenen paardenstal van G.B. Salm uit 1877, dicht tegen de achterkanten van de huizen aan de Plantage Muidergracht.


De noordgevel van de stenen paardenstal van G.B. Salm uit 1877. De grote ramen dateren uit de tijd van Hildo Krop. Rechts is de overdekte verbinding te zien tussen de stalgebouwen. (bron: Vrienden van de Plantage)

> Instituut Collectie Krop
> Mieke Kleinendorst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten