06 september 2016

Constant #10





























"....
1.3 Atelier Constant
Het atelier van Constant bevindt zich in een voormalige gymzaal op de eerste etage van een oud schoolgebouw aan de 3e Wittenburgerdwarsstraat 1-B in Amsterdam.
Vanaf 1964 huurde Constant dit atelier van de gemeente Amsterdam en tot aan zijn dood in 2005 maakte hij hier zijn constructies, maquettes, etsen en schilderijen.
Ten tijde van de registratie verkeert het atelier vrijwel geheel in de staat Zoals het door Constant is achtergelaten en ademt daardoor de sfeer van een werkruimte waar gisteren nog geschilderd werd. Alle authentieke schildersmaterialen en -attributen zijn aanwezig en geven inzicht over de wijze waarop Constant in het atelier werkte.
Over het atelier bestaat veel documentatiemateriaal. Het atelier is in de veertig jaar van haar bestaan meerdere keren beschreven en gefotogra6eerd onder andere in het boek L'Atelier d'Amsterdam over de schilderijen en aquarellen van Constant. (Cercle d’Art, Paris, 2000). De opstelling van het atelier is, in opdracht van het Amsterdams Stadsarchief, eerder vastgelegd door de fotograaf Doriann Kransberg.
De documentaire 'Constant, Avant le départ' van Maarten Schmidt en Thomas Doebele uit 2005, geeft een duidelijk beeld van het atelier.
....
1.5 Globale beschrijving atelier
Het atelier is circa 150 m2, groot, ongeveer vijf meter hoog en ligt met de langste buitenmuur op het Noorden. De muren zijn witgepleisterd. In de drie buitenmuren bevinden zich metershoge ramen. Ze zijn gedeeltelijk afgedekt met transparant plastic en laten gefilterd daglicht door. De binnenverlichting bestaat uit 12 tl-buizen.
Het atelier heeft een vloer van donkerbruin marmoleum, in het midden grotendeels bedekt door twee lichtgrijze kleden. Aan het plafond zijn twee rolprojectieschermen bevestigd uit de tijd van de New Babylonprojecten.
Meteen rechts van de (enige) toegangsdeur is een eenvoudige keukenhoek en aansluitend een houten werkbank met grote houten bankschroef en zes diepe lades.
Het onderste deel van de ramen boven de werkbank hebben helder glas en bieden uitzicht op water, bebouwing en spoorlijnen. In de ramen staat op zijn kant een lange spiegel. Tegen de muur naast de werkbank staan een verrijdbare metalen lamp, een stuifkast en een etspers. In de hoek staat een smalle hoge tweedelige spiegel.
Tegenover de ingang staat los in de ruimte een grote antieke houten tafel waar tegenaan geschoven een cimbaal. Aan de tafel staan Gispen buisstoelen. Op de tafel liggen onder andere boeken en artikelen over het werk van Constant, een leesbril en een handspiegel. Achter de tafel staat tegen de muur een stalen tekenladekast met daarop twee grote planten. Ernaast staat een lange, lage zitbank. Links van de bank staat een kleiner model houten bolpoottafel en een tweede (identieke) metalen lamp op verrijdbare voet. Daarnaast, beide van staal, een klein model archiefkast en een hangmappenkast.
In de ruimte tegenover de zitbank staan drie grote schildersezels in een halve cirkel opgesteld. Rechts van de schildersezels staat een verrijdbare werktafel. Op deze werktafel liggen schildersattributen zoals schoongemaakte paletten, verfspatels en kwasten, gesorteerde verftubes, verfdoekjes, potten met kwasten en olie.
Achter de schildersezels staat tegen de wand een stalen bureau met lades. Rechts van het bureau staan aaneengesloten, haaks tegen de wand, vier hoge stalen archiefkasten. In deze kasten bevinden zich schildersbenodigdheden zoals verf, verdunner- en oplosmiddelen, grond- en vernismiddelen, montage- en constructiematerialen en klein gereedschap, en documentatiemateriaal.
De achterwand van de kasten sluit, uit het zicht, aan bij een op maat gelaste metalen stelling voor de opslag van schilderijen. Rechts achter in de hoek van de achterwand staat een hoge stalen stellingkast voor de opslag van pakken papier.

Naast het atelier (via de gang bereikbaar) bevindt zich een kleine werkruimte met een vaste werkbank met hefboomschaar en een gereedschapswand. De ruimte dient ook voor opslag van ladders en lijsten en ander groot materiaal.
...."
Uit de boedellijst van het atelier van Constant, 2008. (bron: Stichting Constant)

> Foundation Constant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten