26 april 2017

Piet Mondriaan #10


Mondriaan atelier en Espinette, voor 2014. (foto: Els Arends)


"Huisje De Vries", Hut Piet Mondriaan, Blaricum.


Hutten P. Mondriaan & T. Lohman. (bron: Mapio)


Deur atelier Piet Mondriaan.


Hut van Piet Mondriaan na de verplaatsing.

"....
Deze voormalige koloniehut uit het (tussen Noolseweg, Torenlaan en Prof. van Reeslaan gelegen) Humanitaire Bosje werd gebouwd rond 1900 en na een uitbreiding met een woongedeelte rond 1910 in 1927 op de huidige locatie geplaatst. In deze hut werkte Mondriaan in 1917, het jaar waarin de kunstrichting “de Stijl” ontstond.
....
Zeer herkenbaar is de markante schoorsteen die het atelier ook nu nog aan de buitenmuur siert. Mondriaan klaagde in 1917 over het gebrek aan goed licht in deze hut, die immers niet als atelier gebouwd werd.
....
Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zat Piet Mondriaan vast in Nederland, waar hij toen zijn zieke vader opzocht.

Mondriaan is eerst naar Domburg gegaan en is daarna van 1915-1919 in Laren gebleven en heeft zowel een zomer (1916) in het atelier van Otto van Rees gewerkt als ook een zomer (1917) in het “Huisje de Vries”, één van de hutten op het terrein van de huidige eigenaar, de Dooyewaard Stichting).
....
Het is in deze koloniehut annex atelier “Huisje de Vries” dat Mondriaan zich verder losmaakt van figuratief werk en zijn eerste pogingen tot abstract-geometrisch werk echt doorzet.
....
Het is ook vanuit dit atelier dat Mondriaan meehelpt het tijdschrift en de daaruit voortvloeiende kunstbeweging De Stijl gestalte te geven.
...."
(bron: Dooyewaard Stichting)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten