30 september 2018

Maria Roosen #2


Maria Roosen in haar atelier. (bron: Wilhelminaring)"Wat doe je als eerste als je je atelier binnenkomt?
“De kachel aansteken. Eerst maak ik het warm. Vervolgens ga ik opruimen en bereid ik een werkplek voor. Dat betekent dat ik op mijn werktafel nieuw tekenpapier klaarleg van verschillend formaat en nieuwe potten waterverf openmaak. Belangrijk: van alles moet genoeg zijn. Zo zorg ik voor voldoende vrijheid en concentratie om tijdens de snelheid van het aquarelleren mijn intuïtie te kunnen volgen.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
“Ik zou willen dat ik een gewone werkdag had. Ik heb geen ritme, behalve dat ik eerst de hond uitlaat. Het kunstenaarsbestaan is best ingewikkeld. Ik zit ook veel achter de computer om e-mail te beantwoorden en foto’s op te sturen voor een tentoonstelling bijvoorbeeld. Die zakelijke dingen doe ik thuis. Soms ben ik de hele dag op pad. Als dat allemaal op orde is, heb ik een paar uur om in mijn atelier te werken.”

Je woont en werkt in hetzelfde gebouw. Hoe maak je je hoofd leeg?
“Door me af te zonderen, door alleen in mijn atelier te gaan zitten. Het atelier is mijn stilteplek, daar kan ik werken. Verder loopt alles door elkaar. Ik loop ook vaak ’s avonds nog even het atelier binnen om te kijken waar ik de volgende dag verder mee wil, of moet ik nog iets bestellen wat ik nodig heb? Eigenlijk ben ik dag en nacht bezig. Soms word ik daar wel een beetje gek van, ja. Wat me dan rust geeft is de was doen, in de tuin werken.”
...."
Maria Roosen met "Back to Base".


Maria Roosen tijdens het interview door Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift, 2018(?). (bron: Museumtijdschrift en we like art!, oto’s: Marina de Vries / Marleen van de Pol)
Keukengebouw van voormalige kazerne Saksen Weimar in Arnhem., Nu woning en atelier van o.a. Maria Roosen. (bron: Wonen en Ruimte Gelderland)

> Maria Roosen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten