donderdag, maart 07, 2013

Piet Mondriaan #2
Reconstructie van het atelier van Piet Mondriaan, Rue du Depart, Parijs, 1926, in het Gemeentemuseum Den Haag, tijdens de tentoonstelling "Alexander Calder" vorig jaar. (bron: Designink.nl's photostream, foto's: Niels Biersteker)


Maquette van/voor de reconstructie van het atelier van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag 2012. (bron: Klaas5's photostream, foto's Klas Vermaas)

"Mondriaan betrekt het ateliercomplex aan de Rue du Départ nummer 26 voor het eerst in het voorjaar van 1912. Hij woont al enkele maanden in Parijs wanneer hij zich op dit adres vestigt, met zijn goede vrienden Conrad Kickert en Lodewijk Schelfhout. Als hij in 1914 voor een familiebezoek in Nederland is, breekt de Eerste Wereldoorlog uit, waardoor hij de volgende vijf jaar niet kan terugkeren naar Parijs. Tijdens dit noodgedwongen verblijf in Nederland ontwikkelt Mondriaan zijn theorie van het neoplasticisme. In 1919 keert hij terug naar Parijs, maar zijn atelier blijkt te zijn overgenomen, waardoor hij twee jaar elders een ruimte moet huren. In zijn nieuwe atelier aan de Rue du Coulmiers begint hij voor het eerst de theorie van het neoplasticisme toe te passen op de inrichting van de ruimte.

Terugkeer naar de Rue du Départ
In 1921 keert Mondriaan terug naar zijn oude atelier aan de Rue du Départ. Ook hier begint hij al snel de wanden van de ruimte te voorzien van vierkanten gekleurd karton. Het uiteindelijke doel van het neoplasticisme is de toepassing op de hele omgeving en niet alleen in de schilderkunst. Mondriaan gelooft dat het neoplasticisme in de toekomst de basis zal vormen voor een nieuwe totaalkunst waarin geen onderscheid meer zal bestaan tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Dat is ook wat hij probeert te bereiken in zijn atelier. De plaatsing en de kleur van het meubilair en de gebruiksvoorwerpen vormen een geheel met de van kleurvlakken voorziene wanden. Vanaf 1926 is Mondriaan zover om de inrichting van zijn atelier te delen met de rest van de wereld. Hij zet het in om de leer van het neoplasticisme te verspreiden." (bron: mondriaan.nl)

Binnenplaats van het ateliercomplex 26 rue du Départ. (foto: collectie RKD)

> Gemeentemuseum Den Haag
> Mondriaanhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten