dinsdag, juni 28, 2016

Mark Manders #3


Mark Manders in zijn atelier, Ronse.

“Deze foto’s zijn gemaakt in mijn atelier in Ronse. Het is een monumentale, voormalige weverij, gelegen aan de rand van een mooi stadje in de Vlaamse Ardennen. Ons terrein is ommuurd en in de tuin laten we de groei voorlopig zijn gang gaan. Er is een hal van ongeveer duizend vierkante meter met perfect daglicht en een andere, net zo grote hal met tl-licht, waarin ik diverse kleinere ateliers heb gebouwd met elk een eigen functie. Bijvoorbeeld houtwerkplaats, keramiekatelier, teken-atelier of bibliotheek. Verder is er nog een mooie hoge ruimte die nog wacht op een juiste functie.

Ik vind het belangrijk dat het atelier rustgevend is, afgesloten van invloeden van buiten. Als ik terugkijk op alle ateliers die ik tot nu toe heb gehad, dan valt het me op dat de sfeer eigenlijk altijd hetzelfde blijft. Dat kleeft waarschijnlijk aan mij.

Het meest opvallende voorwerp? Op het eerste gezicht zou ik zeggen: de piano, maar misschien is het opvallender dat ik verspreid over mijn atelier ontzettend veel stoelen heb. Ik tel gemakkelijk meer dan 40 stoelen en het vreemde is dat ik vrijwel nooit zit in mijn atelier, ik ben voortdurend aan het lopen.

Ik begin om ongeveer half tien, nadat ik een reeks emails heb beantwoord, en stop rond zes uur. ‘s Avonds werk ik van half negen tot elf, soms later. Zaterdag en zondag vind ik de fijnste werkdagen. Vaak werk ik aan een hoop beelden tegelijk, die zijn gerelateerd aan komende tentoonstellingen. Er is ook altijd een aantal werken dat ik langzaam, door de jaren heen, laat groeien.”

(tekst uit Atelier, 50 kunstenaarsportretten, 2009)
(bron: we like art!, foto: Hans de Bruyn)

Zie voor de twee bijbehorende foto's de post van 18 februari 2015 (hk).

> Mark Manders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten