10 april 2013

Armando







"Waarom zou je met een kwast schilderen als je het ook met je handen kunt doen? Armando overdondert de Nieuwsuur-ploeg in zijn Amsterdamse atelier: zonder dralen wrijft hij met zijn rode handschoenen trefzeker de rode verf op het doek. Dat er mensen om hem heen staan te praten of dat een camera iedere beweging registreert, lijkt hem niet te deren. Als 83-jarige heeft hij niet veel tijd meer.

Niet dat hij veel te vertellen heeft onder het schilderen. De meeste vragen beantwoordt hij met "Geen idee", "Dat zou kunnen" of "Weet ik niet". Wat hij wel zegt, is messcherp, net als het schilderij dat hij tijdens onze aanwezigheid voltooit. Te zien is uiteindelijk een bloedrode hand op een gitzwart vlak. Titel, hoe kan het ook anders, "Die Hand", met de datum: 4-03-2013.
....
In het atelier van Armando valt altijd wat te beleven. Niet alleen het geworstel met verf en doek is een adembenemend schouwspel, maar ook nemen de aanwezigen altijd wat te eten mee. Galeriehouder Rob de Vries, die al jarenlang een trouwe assistent is bij het schilderen, zorgt voor haring. Andere vrienden en bekenden nemen broodjes ossenworst mee en speculaas. Dat zijn nou net de dingen die je in Potsdam niet kunt krijgen." (bron: Nieuwsuur)

Tot 10 juni is de tentoonstelling Armando vs Armando te zien in het Cobra Museum in Amstelveen. > Cobra Museum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten